t


Fionn Tra House Band


Begin 1979 trad ik toe tot een nieuwe groep die de “Fionn Tra House Band” zou gaan heten. De groep bestond uit Jan Willem Kanis (gitaar), Alfred v/d Stam (bodhran), Wouter Kaal (banjo) en ondergetekende op uilleann pipes.

We speelden op een vrijwel zuurstofloze St. Patrick’s Night in H’88 (Amsterdam) en werden vervolgens gecontracteerd voor een maand in een hotel in Ventry, bij Dingle, Co. Kerry, Ierland. Bij aankomst bleek dat men ook zangnummers van ons verwachtte, dus die rol nam ik er bij.

In diezelfde zomer bezocht ik de toen nog vrij kleine Willie Clancy Summer School en had een week les van Tom Clarke, een geduldige leraar uit het noorden van het land. Hoogtepunt was een lang interview met Martin Talty, een jeugdvriend van Willie Clancy, over de pipers uit zijn jeugd en de folklore over pipers van nog eerdere generaties. Martin ging voor dat gesprek de sleutel van een ongebruikte pub halen, schonk ons van achter de tap een paar Guinness in en het gesprek startte. Helaas bleek hij vergeten om de pub van binnen af te sluiten zodat na een uurtje het rumoer het interview overstemde.

Op de terugreis in Dublin bezocht ik de voorzitter van NA PIOBAIRI UILLEANN, Breandan Breathnach. Hij was al even genereus met tapes van oude pipers als de maker van mijn eerste pipes, Alan Ginsberg. Er begon zich iets van een landkaart van piping stijlen in mijn hoofd af te tekenen, maar voorlopig was het gewoon oefenen op de basics.