t“Ned” White

In 1991 attendeerde de secretaris van NA PIOBAIRI UILLEANN me tijdens een bezoek aan Dublin op een man die met de brokstukken van een oude set langs was geweest. Ik ben er op mijn laatste vakantiedag heen gegaan, pal na een radio optreden op RTÉ (een interview door Peter Browne en een tune, “Munster Buttermilk”) en ik kreeg de brokstukken mee voor een reserve chanter en 90 Pond. Het was bijzonder om vervolgens die brokstukken nog aan Tommy Reck – terminaal ziek - te kunnen laten zien.

Huub Kwisthout woonde toen in Newcastle en hij heeft de set op zeer kundige wijze gerestaureerd.

Niemand gaf vooraf een cent voor de mogelijkheid tot restauratie en het was heel leuk om de volgende zomer in Ierland een heleboel verbaasde gezichten te zien. Diverse topspelers hebben er die zomer op gespeeld, waaronder Tommy Kearney en Mick O’Brien. Het was fascinerend om uit te zoeken wat er allemaal mogelijk was op die oude pipes.

De maker was “Ned” White, geboren in Loughrea, Co. Galway in 1810. Hij werkte vlak voor de Famine in Athenry en emigreerde rond 1850 naar Boston.

Tien jaar later overleed Michael Egan, de Stradivarius van de uilleann pipemakers, en Ned White kreeg toen veel klandizie voor rieten en pipes.
Hij overleed in 1879 of 1880 in Boston. Naast mijn set (die voor tweederde origineel en voor éénderde door Huub nagebouwd is) zijn er nog twee sets van White in Amerika bewaard gebleven, plus een tenor regulator op een Kenna set. Die sets zijn na White’s emigratie gebouwd, terwijl de mijne hoogstwaarschijnlijk dateert van kort voor de Famine.

Ned White, Uilleann Pipes