p
 

 

Over 40 years of songwriting, 30 years of uilleann piping – an old “folker” looks back.

See the following 22 short chapters, a short history with pictures, audio and video material, ending with the release of the “Crystal Veil” solo CD.

Singer-songwriter

In de periode 1965-1974 schreef ik een stuk of 100 Engelstalige songs, waarmee ik tussen 1967 en 1970 af en toe optrad in Amsterdam en omstreken.

... read more
In 1970 leidde een geografenexcursie naar Zuid Limburg tot een ontmoeting met één van de beste Nederlandse vertolkers van Ierse ballades, Martijn Kaal. Binnen enkele weken hadden we onze eerste Ierse groep “DUMPTRUCK” geformeerd, met medewerking van onze jongere broers.

... read more


United Whiskey Cie
Na het uiteenvallen van de band formeerden Guus en ik in 1974 een nieuwe groep, “UNITED WHISKEY CIE”, met zanger Ed Nijhuis en violist Rob de Vos. De groep bestond ruim anderhalf jaar.

... read moreAn Preachan
Na het einde van deze tweede band bundelden Guus en ik opnieuw onze krachten met onze eerste zanger Martijn Kaal. Dit leidde in 1976 tot de start van een nieuwe Ierse groep, “AN PREACHAN” (“de kraaien”).

... read moreO’Meol & O’Diog
In de periode 1976-1978 traden Martijn en ik af en toe ook op als duo, onder de naam “O’MEOL & O’DIOG”. Mijn rol was vooral die van gitarist, en vanaf 1977 die van (beginnend) uilleann piper. Mijn eerste kennismaking met de uilleann pipes was in 1971 een onbewuste.

... read more


Begin 1979 trad ik toe tot een nieuwe groep die de “Fionn Tra House Band” zou gaan heten. De groep bestond uit Jan Willem Kanis (gitaar), Alfred v/d Stam (bodhran), Wouter Kaal (banjo) en ondergetekende op uilleann pipes.

... read moreIsland Men
In die tijd waren er maar enkele uilleann pipers in Nederland en deze witte raven wisten amper van elkaars bestaan. Een uitzondering was wijlen Rein Rollingswier van Vlieland. Hij nodigde pipers, beginners en gevorderden, uit om naar het eiland te komen. Ik heb in de 80’er jaren regelmatig in huize Rollingswier gelogeerd en het was altijd een goede plaats voor een sessie met muzikanten uit andere delen van het land.

... read more


Lennaert

Begin 1980 nodigde de bekende tekstschrijver Lennaert Nijgh me uit om uilleann pipes te spelen op een LP van het destijds bekende folk duo Piers Hayman & John Kuiper.

Voor de opnamen had Lennaert een studio uitgezocht die hij met zijn boot kon bereiken. We hadden een niet alcoholvrije generale repetitie in “De Plu’s” in Groningen - waar we op zolder overnachtten – en aansluitend een ontspannen opnamesessie van twee dagen voor twee song tracks. Those were the days…

... read more

Fred Piek
(Fred Piek album cover)


Jigsaw

In de winter van 1980/81 verhuisde ik wegens een nieuwe baan van Amsterdam naar Enschede. De locale folk scène bleek beperkt tot de mogelijkheid om optredens van de Kerry Band uit Oldenzaal bij te wonen, dus ik hield de contacten in Amsterdam warm.

... read moreKleintje Folk

In Amsterdam was kort voor mijn verhuizing een Folk Collectief opgericht en dat leidde in 1982 tot de opname van een low budget LP in Den Helder, “Een kleintje folk uit Amsterdam”.

... read moreStroom en Wind

Doordat ik in Twente als lone piper nogal geïsoleerd zat en er geen sessiecircuit bestond, moest ik op zoek naar andere manieren om mijn muziek te verdiepen. Vanaf mijn eerste bezoek aan Ierland was ik op zoek gegaan naar 78-toerenplaten van pipers en fiddlers.

... read more


NVUP

In 1985 waren er genoeg muzikanten in Nederland gestart met de uilleann pipes om naar goed Hollands gebruik een vereniging op te richten, de Nederlandse Vereniging van Uilleann Pipers (NVUP). Ik was aanvankelijk wat sceptisch: wat zou dat worden met een heleboel eigengereide figuren (dat moeten pipers per definitie wel zijn) in één hok? Maar het werd een succes en tevens eerste van een lange reeks weekends die nog steeds voortduurt.

... read more


Curragh

In 1986 ontstond een vast duet in Enschede met violist / accordeonist Hans Hassink. We speelden voornamelijk pipes / fiddle duetten, maar ook accordeon / banjo duetten in de stijl van de 78-toerenplaten van the Flanagan Brothers.

... read more


Tommy Reck

In 1989 tipte Peter Laban me dat Tommy Reck na lange tijd weer incidenteel in de openbaarheid verscheen als piper.

Tommy behoorde tot de beste pipers van de jaren ’50 en ’60 en zijn status onder pipers was sindsdien alleen maar toegenomen, hoewel hij vrijwel niet meer optrad. Hij was de Greta Garbo van de pipers.

... read more“Ned” White

In 1991 attendeerde de secretaris van NA PIOBAIRI UILLEANN me tijdens een bezoek aan Dublin op een man die met de brokstukken van een oude set langs was geweest. Ik ben er op mijn laatste vakantiedag heen gegaan, pal na een radio optreden op RTÉ (een interview door Peter Browne en een tune, “Munster Buttermilk”) en ik kreeg de brokstukken mee voor een reserve chanter en 90 Pond. Het was bijzonder om vervolgens die brokstukken nog aan Tommy Reck – terminaal ziek - te kunnen laten zien.

... read moreRobert Reid

Twee jaar later kon ik een Robert Reid set overnemen van wijlen Kevin Spencer, een architect uit Dublin. Deze set is waarschijnlijk kort voor Reid’s overlijden (1837) gebouwd en heeft niet minder dan acht kleppen op de chanter, waaronder twee F-kleppen.

... read more


Harp & fiddle

In 1996 kreeg ik de kans om in twee VPRO-radioprogramma’s (“Ongehoord” en “Muziek terwijl u slaapt”) te vertellen over de uilleann pipes en ook live een aantal stukken te spelen. In die tijd experimenteerde ik ook wat met een harp en speelde een jaar lang alleen fiddle toen de rieten van mijn pipes het af lieten weten.

... read more


Jump dance

In 1999 werd ik door zanger Terry Gordon (een directe afstammeling van the Flanagan Brothers) uitgenodigd om mee te spelen op zijn nieuwe CD “Jump dance”. Het werd een duet met fiddler Rob Neijenhuis uit Arnhem (de jig “Blarney pilgrim”) en daarmee werd een 20 jaar oude wens van ons beiden vervuld.

... read more
Jump Dance
(Jump dance single cover)


Zucht

Geleidelijk daalde mijn aantal openbare optredens naar een paar per jaar, maar die waren vaak goed georganiseerd.

Ik bewaar mooie herinneringen aan een theater recital “Broodje Cultuur” in Enschede in 2001. Met uitzondering van de eerste twee minuten is de complete recital van een uur op video vastgelegd.

... read more
Zucht
(Zucht flyer)


Humours of Holland

In 2005 bestond de NVUP 20 jaar en om dat heugelijke feit te vieren bracht de vereniging een jubileum CD “Humours of Holland” uit, met een aantal hoogtepunten uit de recitals van onze gastdocenten uit Ierland.

... read more

Humours of Holland
(Humours of Holland cover)


The Buffoons

Later in 2005 nodigde de Twentse close harmony pop groep “the Buffoons” me uit om pipes en tinwhistle te spelen op hun nieuwe kerst CD. De opnamen vonden plaats in de studio van John Gaasbeek (ex- Teach In) en de posters en onderscheidingen van het winnende Eurovisie Songfestival lied “Dingadong” hingen aan de wanden. De groep nodigde me ook uit om mee te doen bij de (play back) lancering van de CD op TV Oost.

... read more


Crysta Veil

In de herfst van 2004 bood mijn werkgever, de Universiteit Twente, me als jubileumcadeau de opnamesessie van een solo CD aan. De CD, “Crystal Veil”, is opgenomen op zondagmiddag 26 juni 2005 en is onlangs uitgebracht.

... read more